HEMŞİN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİK ATLASI

HEMŞİN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİK ATLASI

HEMŞİN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİK ATLASI

04.03.2022 308

Halk Eğitimi Merkezleri

Hemşin

HEMŞİN ÇORABI

04-03-2022

Rize'nin Hemşin ilçesinin geleneksel el dokumalarından olan Hemşin çorabı yazın serin kışın sıcak tutma özelliğine sahip yöresel motifleri ile şık görünümlü 5 şiş ile örülen bir el dokuma ürünüdür. Rize kültürünün bir parçası olan, rengarenk boyanan koyun yünü ipliği ile özel motiflerle elde dokunan asırlık gelenek Hemşin çorabı'nın gelecek nesillere aktarılması tescil çalışması başlatıldı. Hemşin Belediyesi, yöre kadınlarının yaklaşık bir haftada dokuduğu Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurdu. Hemşin Çorabı, kentin 12'inci ürünü olarak coğrafi işaret tescilli aldı. Çorap, gelen siparişlerle Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Hemşin Halk Eğitimi Merkezi olarak yıl içinde Hemşin çorabı örücülüğü kursları açılmakta ayrıca Türkiye'de Hemşin çorabının tanınırlığını artttırmak için çalışmaktayız.

 

04-03-2022

Hemşin Kaymakamı Sedat Sezik ise "Hemşin çorabı bu bölgenin yüzyıllardır süren bir geleneği, el sanatı. Bizde bu geleneği gelecek nesillere aktarmak adına coğrafi tescilimizi aldık. Rize'mizin 12'inci, Hemşin'in ilk coğrafi tescilli ürünü oldu" dedi. Hemşin çorabının, ilçenin tarihi kadar eski bir ürün olduğunu söyleyen Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar da "Hemşin kadınlarının ördüğü, çeyizine koyduğu koyun ve keçi yününden yapıp kışın giydiği bir çorap. Biz de bunu gelecek nesillere aktarmak, yaşatmak adına coğrafi tescilini aldık. Birkaç ürünün daha coğrafi tescilini aldıktan, kooperatifi kurarak kadınlara ekonomik katkı sağlayacağız" diye konuştu.

04-03-2022

Geleneksel El Sanatları Ustası Reyhane Bozkurt Hemşin çorabı'nın asırlardı soğuktan korunmak için koyun yünlerinden elde edilen ipliklerden örüldüğünü belirterek "Hemşin çorabının ünü sosyal medyanın etkisiyle yayıldı. Daha çok tanınmaya, istenmeye başladı. Hemşin çorabı duygu yüklü el sanatı demektir. Çorabı ören kişi, çoraptaki desenlere duygu ve düşüncelerini yansıtır. Her desenin bir hikayesi ve anlamı vardır. Mesela Hemşin çorabına baktığınızda; koyu renkli ve az desenliyse ören kişinin üzgün olduğunu anlarız" dedi.

04-03-2022

2021-2022 Eğitim Öğretim yılı Kültür Sanat Eğitim Atlası çerçevesinde 27 Mayıs 2022 Cuma günü Hemşin çorabı örücülüğü alanında sergi planlamaktayız.